PAUL CHMELEWSKI

Paul Chmelewski syntyi 1848 Ahvenanmaalla Sundissa ja kuoli 1915 Espoossa. Hän oli Uudellamaalla ja Etelä-Hämeessä lähinnä tiilitehtailijana uransa luonut liikemies.


Paul Chmelewski muutti perheineen Jokelan Tiilitehtaalle 1880-luvun puolivälissä. Paul Chmelewski rakennutti perheelleen ajanmukaisen asuinrakennuksen tiilitehtaan kohdalle rautatien toiselle puolelle (sininen talo ).

Chmelewski nosti Jokelan Tiilitehtaan maamme uudenaikaisempien tiilitehtaiden joukkoon rakennuttamalla sinne rengasuunin. Lisäksi tehtaalla siirryttiin tiilien käsilyönnistä tiilikoneiden aikakauteen. Tänä aikana myös Jokelan Tiilitehtaan maaomaisuus kasvoi. Savimaita tarvittiin turvaamaan tehtaan raaka-aineen saanti tulevaisuudessakin. Paitsi tiilitehtailijana Paul Chmelewski toimi 1890-luvulla myös muilla rakennusaineteollisuuden aloilla, nimittäin Helsingin Asfaltti Oy:n, Ruoholahden Kaakelitehtaan ja Helsingin Sementtivalimon omistajana ja toimitusjohtajana. Hänelle myönnettiin kauppaneuvoksen arvo vuonna 1898.

Tultuaan tiilitehtaan osakkaaksi Paul Chmelewski perusti vuonna 1878 Jokelaan sen järjestyksessä toisen maakaupan. 1890-luvulla hän ylläpiti paikkakunnan kestikievaria. Vuonna 1896 hän myi sen vienankarjalaiselle Paavali Gardinille, joka toimi myös pitkään Jokelassa kauppiaana. Yhteydet lähes pelkästään rautatien varassa eläneeseen Jokelaan paranivat myös hänen ansiostaan. Suora maantie Jokelan asemalta Nurmijärven Nukarille rakennettiin tiilitehtaan maiden halki. Seudun vanhimmat puhelinlinjat kulkivat rautatien vieritse. Kun Hyvinkään aseman seudulle saatiin puhelinkeskus vuonna 1887, sieltä vedettiin omat johdot. Hänen arvellaan vaikuttaneen myös Jokelan postitoimipaikan perustamiseen rautatieasemalle vuonna 1888. Tämän lisäksi Paul Chmelewski perusti Jokelaan ensimmäisen kansakoulun. Hän myös palkkasi pappeja jumalanpalveluksia pitämään paikkakunnalle.


Sanna-Kaisa Spoof: Savikkojen valtias