GRÖNQVISTIEN OMISTAJASUKU

Jokelan Tiilitehtaan omistaja, paljasjalkainen helsinkiläinen Fredrik Wilhelm Grönqvist (s. 1838 Helsinki, k. 1912 Helsinki) oli puuseppämestari Anders Johan Grönqvistin poika. F.W.Grönqvististä tuli sittemmin sekä yksi aikansa huomattavimmista rakennuttajista Helsingissä että rakennusaineteollisuuden suuryrittäjä. Hänen nimensä tunnetaan edelleen Helsingin ydinkeskustassa, sillä juuri hän rakennutti hankkimilleen Pohjoisesplanadi 25-27:n tonteille 1880-luvun alussa arkkitehti Theodor Höijerin piirtämän Grönqvistin talon. Se tunnetaan myös Grönqvistin kivimuurina. Valmistuttuaan se oli myös Pohjoismaiden suurin asuinkerrostalo. Myös naapurina sijainnut Hotelli Kämp oli Grönqvistin ja Höijerin yhteistyön tulosta.

Saatuaan Jokelan Tiilitehtaan haltuunsa Grönqvist kaksinkertaisti sen tuotannon rakennuttamalla toisen rengasuunin. Aikanaan harvinaisen kunnallisneuvoksen arvon hän sai 1885. Kunnallisneuvos omisti vuosina 1904-1906 Raalan kartanon Nurmijärvellä. Sen hän osti pahoin velkaantuneelta Anders Adlercreutzilta, Jokelan Tiilitehtaan naapurissa sijainneen uuden Kolsan tiilitehtaan perustajalta ja omistajalta. F.W,Grönqvist myi Jokelan Tiilitehtaan ja maatilan 1907. Uusi omistaja oli nuorimman tyttären Ebba Fredrikan ensimmäinen aviomies, helsinkiläinen Gösta Mathias Michelsson (s. 1878 Viipuri, k. 1917 Vincennes,Ranska). Vävy Michelsson osoittautui kuitenkin varsin pian huijariksi. Gösta Michelsson jätti nuoren perheensä ja Jokelan kesken tehtaan parhaan tiilenlyöntikauden. Michelssonin konkurssipesän omaisuus huutokaupattiin. Kunnallisneuvos Grönqvist teki korkeimman tarjouksen Jokelan maatilasta ja sen alueella olevista tiili- ja tärkkelystehtaista. Michelsson elämä jatkui yhtä dramaattisena ulkomailla. Hän palasi USA:sta takaisin Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan aikana. Ranskassa hän paitsi työskenteli lentokonetehtaalla myös vakoili saksalaisille. Tästä hyvästä hänet teloitettiin. Lehtitietojen mukaan hän päätti päivänsä kuuluisan Mata Harin kanssa.

1910- luvun alussa saavutettiin Jokelan Tiilitehtaalla kautta aikojen suurimmat tiilentuotantoluvut. F.W.Grönqvistin kuoltua koleraan 21.04.1912 Jokelan Tiilitehdas siirtyi hänen leskelleen. Hän myi sen edelleen pojalleen Arturille. Hän myi Jokelan Tiilitehtaan 26.03.1917 Johannes Blennerille.

Sanna-Kaisa Spoof: Savikkojen valtias